Aizraujoši fakti par Formula1

24-04-2023, 23:36

10 komandas, 20 braucēji, 23 sacīkstes – jaunā Formula1 sezona un cīņa par labākā tituli rit pilnā sparā. Jau aizvadītas vairākas spraigas sacensības, priekšplānā izvirzījušies Paskals Vērleins, Džeiks Deniss un Renē Rasts. Šis ir īstais brīdis, lai apmeklētu kādu no Latvijas online kazino, kā Fenibet vai Mr Green, lai izdarītu savas likmes un padarītu F1 sacensības vēl aizraujošākas. Turpmākajā rakstā apskatīsim vairākus interesantus, pārsteidzošus un uzjautrinošus faktus par Formula1 sacīkstēm un pilotiem. 

Neticams ātrums 

Nevienam nav noslēpums, ka formulas ir ātras, bet termins ātrs ne vienmēr precīzi izskaidro patieso situāciju. F1 gadījumā tas nozīmē, ka formula 100km/h ātrumu spēj sasniegt 2,6 sekundēs, toties 160km/h sasniedz 4 sekundēs. Salīdzinājumam – cilvēks mirkšķina acis vidēji 1 reizi 5 sekundēs. Lielākā sasniegtā ātruma rekords F1 trasē pieder Valteri Botasam. 2016. gadā Meksikas Grand Prix viņa pilotētā formula sasniedza 372km/h. 

Pulksteņmeistara darbs 

Pavirši uzmetot skatienu formulai, šķiet, ka tās uzbūve ir pavisam vienkārša, bet patiesībā formula sastāv no vairāk nekā 80 000 detaļām. Lai formulu saliktu no nulles, nepieciešamas aptuveni 150 000 cilvēka darba stundas. Formulas montāža ir ļoti atbildīgs darbs, pat vismazākās detaļas nepareiza pievienošana var izmaksāt komandai uzvaru vai izraisīt katastrofu. Apbrīnojami, ka mehāniķi spēj formulu tik ātri salabot, ja kvalifikācijas laikā gadījusies kāda ķibele. 

Uzvaru iznes visa komanda 

Ieskaitot pilnīgi visus dalībniekus, vidēji formulas komanda sastāv no aptuveni 600 cilvēkiem. Ļoti liela atbildība gulstas uz komandas boksa ekipāžu, laiks, kurā viņi spēj nomainīt riepas un uzpildīt degvielu, ietekmē sacensību turpmāko gaitu. Elites komandu boksu ekipāžas ir tik profesionālas un pieredzējušas, ka spēj nomainīt riepu komplektu 3 sekundēs. Atliek vienu reizi nomirkšķināt acis un formula jau dodas atpakaļ trasē. Ja tas šķiet iespaidīgi, tad fakts, ka 2016. gadā Maksa Verstapena Red Bull boksu ekipāža uzstādīja rekordu, visas riepas nomainot vien 1,82 sekundēs, liks sajūsmā noelsties. 

Traģēdijas 

Lai gan Formula1 ir vienas no drošākajām sacīkšu sērijām, gadu gaitā sacīkšu trasēs ir notikušas diezgan lielas traģēdijas. F1 piloti prot izjust un perfekti kontrolēt savas formulas, bet pat daudzpieredzējušiem braucējiem gadās nonākt dzīvībai bīstamās situācijās. Formula1 sacensībās kopumā dzīvību zaudējuši 46 piloti. Katra no avārijām nesusi ne tikai skumjas, bet arī pamudinājumu un apņēmību uzlabot drošību un braukšanas apstākļus. 

Dzīvnieku apciemojumi 

Vērojot sacensības tiešraidē, rodas sajūta, ka ikviena no F1 trasēm ir ieskauta norobežojumos, skatītāju sēdvietās un žogos, bet nelūgtiem viesiem arī tie nav nekādi kavēkļi. Formula1 sacensību trases mēdz apciemot dzīvnieki, kas mīt tuvējā apkārtnē un mežos. Suņus, briežus, putnus un vāveres nespēj nobiedēt pat vieni no ātrākajiem spēkratiem pasaulē. Toties lapsas, murkšķi un kaijas ir iecienījušas Kanādas Grand Prix sacensības. 

Iespaidīgi skaitļi 

F1 trases garums vienmēr ir 305km, vienīgais izņēmums ir Monako Grand Prix, kuras garums ir 260km. Sacensības 305km garā trasē tiek aizvadītas aptuveni 2 stundās. Visu laiku vislabāk apmeklētās F1 sacensības notika 2021. gadā ASV Grand Prix, kur trasē pulcējās vairāk nekā 400 000 skatītāju. Interese par Formula1 sacensībām Amerikā ar katru gadu strauji palielinās. Vēl viens iespaidīgs skaitlis – 7 miljoni dolāru, tā ir katras formulas aptuvenā vērtība. Formula nepavisam nav lēta! 

Miljonāri

Šis fakts laikam nepārsteigs nevienu, bet noteikti ir pieminēšanas vērts – Formula1 piloti ir ārkārtīgi bagāti. Šo bagātību veido ne tikai iegūtās naudas balvas uzvarot sacīkstēs, bet arī ienesīgie līgumi, kas tiek slēgti ar dažādiem slaveniem zīmoliem. Luiss Hamiltons, Mihaels Šūmahers un Fernando Alonso ierindojas F1 bagātāko pilotu saraksta augšgalā. 

Ne velti F1 dēvē par vienu no pasaules galveno autosporta notikumu! 

Pirmās Formula1 sacensības norisinājās 1950. gadā Silverstounā, un šogad notiek jau 74. čempionāta sezona. Ilgais pastāvēšanas laiks apliecina, ka Formula1 ir paliekoša vērtība, kas arvien spēj piesaistīt jaunus skatītājus. Prātam neaptverams ātrums, ar pulksteņmeistara precizitāti salikti spēkrati un pieredzējuši piloti kopā ar profesionālām komandām padara Formula1 par vienu no aizraujošākajiem autosporta notikumiem. 

скачать dle 11.1смотреть фильмы бесплатно



Komentāri Aizraujoši fakti par Formula1:





Имя:*
E-Mail:
Комментарий:
Введите код: *
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив